Ondernemers die op zoek zijn naar een zakelijke auto hebben verschillende opties, waaronder kopen, huren of leasen. Het is belangrijk om deze opties grondig te onderzoeken. Een belangrijke vraag is of de auto beter zakelijk of privé gebruikt kan worden, en welke autoverzekering het beste past bij de specifieke situatie van de ondernemer. Afhankelijk van de keuze zijn er verschillende fiscale implicaties. Wat zijn de mogelijkheden en welke past het beste bij de bedrijfssituatie?
Kosten aftrekken
Voor elke zakelijk gereden kilometer met een privéauto kan € 0,23 worden afgetrokken. Bij een zakelijke auto zijn daarentegen alle kosten aftrekbaar, zoals uitgaven voor brandstof, onderhoud, parkeren en zelfs de wasstraat. Boetes zijn uiteraard niet aftrekbaar. Met een privéauto mogen alle zakelijke kosten worden afgetrokken bij de btw-aangifte, met uitzondering van de privékilometers. Woon-werkverkeer wordt beschouwd als privégebruik. Het is ook van belang om te weten dat bij een privéauto geen bijtelling betaald hoeft te worden, maar bij een zakelijke auto wel, mits er meer dan 500 kilometer per jaar privé wordt gereden. Bij gebruik van een privéauto moet een nauwkeurige rittenadministratie worden bijgehouden voor alle zakelijke ritten. Bij een zakelijke auto is dit alleen nodig als er minder dan 500 kilometer per jaar privé wordt gereden.
Auto kopen
Bij de keuze om de auto zakelijk of privé te gebruiken, kan een ondernemer bij zakelijk gebruik alle autokosten van de belasting aftrekken. Dit geldt voor uitgaven zoals APK, motorrijtuigenbelasting en andere kosten. Bij de aankoop van een auto moet ook rekening worden gehouden met de bijtelling, die vaak lager is voor elektrische auto’s. Dit percentage ligt doorgaans tussen de 16 en 22 procent, afhankelijk van het type auto, en wordt toegepast op de waarde van de auto en bij het inkomen opgeteld. Hierdoor moet hierover inkomstenbelasting worden betaald. Een handige vuistregel is: als de kosten van de auto lager zijn dan de bijtelling, kan het slimmer zijn om de auto privé te rijden. In dat geval kan namelijk 23 cent per zakelijk gereden kilometer worden afgetrokken als zakelijke kosten. De keuze tussen zakelijk of privégebruik hangt dus sterk af van de totale kosten.
Zakelijk leasen: operational financial lease
Naast kopen kan een ondernemer er ook voor kiezen om zakelijk te leasen. Een belangrijk voordeel hiervan is dat de onderhoudskosten vaak zijn inbegrepen in een vast maandbedrag. De vraag is echter of leasen voordeliger is dan kopen. Dit kan worden berekend door te kijken naar de jaarlijkse afschrijving van een gekochte auto en de verwachte onderhoudskosten. Als de leaseauto ook privé wordt gebruikt, moet bijtelling worden betaald. Ondernemers kunnen kiezen tussen operational lease en financial lease. Bij operational lease blijft de leasemaatschappij eigenaar van de auto en mag de auto niet op de balans worden gezet. Bij financial lease is de ondernemer vanaf het begin eigenaar op papier. Het werkt als een soort lening die in termijnen wordt afbetaald. Hierdoor kan de auto wel op de balans worden gezet en zijn er vaak renteaftrek- en afschrijvingsmogelijkheden. De keuze voor de juiste leasevorm hangt af van de specifieke situatie van de ondernemer.
Auto huren
Een andere optie is het huren van een auto, bijvoorbeeld voor een klus in het buitenland of bij een verhuizing. De huurkosten kunnen worden afgetrokken van de belasting. Bedrijven zoals Sixt, die door heel Europa vestigingen hebben, bieden deze mogelijkheid. Daarnaast zijn er platforms waar auto’s kunnen worden ‘gedeeld’. Dit zijn voertuigen van particulieren die beschikbaar worden gesteld aan anderen. Nu de voor- en nadelen van kopen, leasen en huren duidelijk zijn, kunnen ondernemers een weloverwogen keuze maken voor de optie die het beste bij hun situatie past.
Op basis van een bericht van Traffic Family
Bestel nu de beste boeken over Ondernemerschap!
Via onze partner managementboek.nl